Tegn på, at dit barn kan have læsevanskeligheder eller ordblindhed

Posted by

Det anslås, at 1 ud af 5 børn i skolealderen har en læsevanskelighed, hvilket gør det til en af de mest almindelige indlæringsvanskeligheder. Selv om der findes mange forskellige typer læsevanskeligheder, har de alle ét fælles symptom: vanskeligheder med at afkode ord. Det betyder, at børn med læsevanskeligheder ofte har problemer med at udtale ord, hvilket kan gøre læsningen langsom og frustrerende. Hvis du er bekymret for, at dit barn måske har læsevanskeligheder, kan du her se nogle tegn, som du skal holde øje med.

Problemer med at lytte ord ud

Som vi nævnte, er et af de vigtigste symptomer på en læsevanskelighed vanskeligheder med at afkode ord. Hvis dit barn har svært ved at lyde ord, er det et godt tegn på, at det kan have læsevanskeligheder.

Dårlige stavefærdigheder

Hvis dit barn har problemer med at lytte ord ud, kan det også have problemer med at stave dem korrekt. Det skyldes, at de ikke er i stand til at lytte de enkelte bogstavlyde i hvert ord ud. Desuden har børn med læsevanskeligheder ofte svært ved at associere bogstaver med deres tilsvarende lyde. Som følge heraf kan deres stavefærdigheder være ret dårlige.

Problemer med at huske, hvad de har læst 

Et andet almindeligt tegn på læsevanskeligheder er problemer med at huske, hvad der er blevet læst. Det skyldes, at børn med læsevanskeligheder ofte har problemer med at forstå, hvad de læser. Derfor er de ikke i stand til at huske så meget af det, de læser, som deres jævnaldrende, der ikke har problemer med at afkode ord.

Langsom læsehastighed 

Hvis dit barn er betydeligt længere tid om at læse noget end sine jævnaldrende, kan det være et tegn på, at det har et læsehandicap. Det skyldes, at de sandsynligvis skal bruge mere tid på at afkode de enkelte ord, hvilket kan gøre læseprocessen ret langsom og kedelig.

Frustration under læsning 

Det er normalt for børn at blive frustrerede, når de lærer at læse. Men hvis dit barn virker overdrevent frustreret eller bliver vredt, mens det forsøger at læse, kan det være et tegn på, at det har et læsehandicap. Det skyldes, at de måske føler, at de ikke gør nogen fremskridt, fordi det tager dem så lang tid at afkode ord eller forstå det, de læser.

Konklusion 

Hvis du bemærker nogle af disse tegn hos dit barn, er det vigtigt at søge hjælp hos en kvalificeret fagperson, f.eks. en børnelæge eller en udviklingspædagog, som kan vurdere, om dit barn har et læsehandicap eller ej. Selv om der ikke findes nogen “kur” for ordblindhed eller andre typer læsevanskeligheder, findes der effektive interventioner og tilpasninger, der kan hjælpe børn med disse vanskeligheder med at lære at læse bedre. Med den rette støtte kan dit barn få succes i skolen og nå sit fulde potentiale!