Tips til hvordan du kan lære dit barn alfabetet

Posted by

Dagen er kommet, hvor dit barn har nået en vis alder og alfabetet er nu blevet en del af barnets hverdag, fordi skoletiden nærmer sig med hastige skridt. Det kan også være, at barnet blot er begyndt at vise en interesse for alfabetet, ord eller læsning generelt. Ligegyldigt hvad kan det være svært at vide, hvordan man skal gribe det an. Derfor kommer vi her med en række tips og tricks til hvordan du kan lære dit barn alfabetet.

Det danske alfabet kaldes faktisk også for det danske-norske alfabetet, fordi det er ens for både Norge og Danmark. Dette skyldes, at alfabetet bygger på det moderne latinske alfabet og har 29 bogstaverne Æ, Ø og Å. Dog kan det danske alfabet være svært at lære, og for at forstå det, skal man gå i dybden med hvad et bogstav er, da alfabetet er baseret på bogstaver. Disse bogstaver er alle sammen tilknyttet en sproglyd og et symbol.

 

Alfabetet sidste bogstav er ”Å”, fordi det ikke altid har været her og dens placering i alfabetet har også længe været undervejs. Det kom nemlig først i 1948. Dengang var folk meget i tvivl om, hvilken placering det egentlig skulle have i alfabetet. 4 efter alfabetet blev indført mente man, at det skulle forrest, men det ændrede sig dog allerede igen efter 3 år. Derfor er det i dag det sidste bogstav i alfabetet.

 

Mange børn lærer først alfabetet, når de starter i 0. og 1.klasse, mens andre lærer det allerede inden de starter i skolen, fordi de er interesseret i det. Det er i hvert fald altid en god idé at øve det og træne børn i at bogstaverne ser forskellige ud og lyder forskellige.

 

Det bedste er først og fremmest at give barnet et visuelt indtryk af hvordan bogstaverne og alfabetet egentlig ser ud. Derfor kan du med fordel printe en plakat ud med alle bogstaverne på. Der findes tonsvis af plakater derude, men det behøves egentlig ikke være særlig indviklet.

 

Sjov er vejen frem

Det er ikke nogen nem opgave, når man skal lære alfabetet. Derfor er det en fordel, hvis metoden til det er mere kreativ og sjov. Leg er altid en god måde at lære børn ting på og det gælder også med alfabetet. Børn vil fx aldrig lærer noget ved bare at sidde og terpe – de er meget mere interesseret i leg, underholdning og remser.

 

Inden I begynder at øve jer på alfabetet skal du først prøve at sætte dig i barnets sted og ind i barnets tankegang. Hvordan kan dit barn godt lide at lære noget nyt og hvordan bliver det en god oplevelse?

 

Sang og dyr

Sange er altid en god metode til at lære noget nyt. Derfor kan du med fordel bruge sangen (som du formentlig også selv har hørt som barn) til at lære barnet alfabetet:

 

A, B, C, D, E, F G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, X, Y, Z, Æ, Ø, Å, 29 skal der stå på min fars storetå”.

 

Det her er en sjov og underholdende måde for barnet at skulle lære. Med årene er der endda også kommet meget mere til og lige så snart barnet starter i skole, så kan det nok endnu mere til netop denne sang. Noget andet som altid virker på børn er dyr. Derfor kan du forbinde dyrene med hvert bogstav, så barnet ligesom kan kode de to ting sammen. Fx kan du lære barnet, at A er det samme bogstav, som der er i ABE eller at Z er det samme bogstav, som Zebra starter med. Sådan kan du vænne barnet til at visualisere alfabetet for sig. I kan eventuelt også kombinere det yderligere med nogle lyde. Så når det er L, der er bogstavet, og det er en løve, så lad endelig barnet brøle løs som en løve.